Till köparen
Genom oss eller din bank kan du få hjälp att beräkna hur mycket du kan betala för en ny bostad. Utifrån den kalkylen han du söka lånelöfte från banken så att du vet om du kan få lån till den bostad som du slutligen bestämmer dig för. För mer information om aktuella räntor och bolånekalkyl besök Handelsbanken.
Om flera personer är intresserade av att köpa samma bostad kan det bli budgivning. Det finns både öppen och sluten budgivning. I den öppna, som är vanligast, lämnas buden löpande och öppet till mäklaren så att spekulanterna kan bjuda över varandra. I en sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna ett skriftligt och slutet bud. En budgivning kan vara medryckande. Det är därför viktigt att du vet din övre ekonomiska gräns redan innan du ger dig in i budgivningen. Tänk på att det är säljaren och inte mäklaren som avgör vem som blir köpare. Säljaren och den som vinner budgivningen får en budförteckning med budgivarnas namn och telefonnummer och buden i kronologisk ordning. Läs mer om budgivning.
Mäklaren som håller i visningen upplyser om de fel och brister som säljaren rapporterat och eventuella egna iakttagelser. Du har ändå alltid som köpare en lagstadgad undersökningsplikt som innebär att du i normalfallet inte kan kräva ersättning i efterhand för fel som hade kunnat upptäckas vid en besiktning. Om du själv inte har de kunskaper som krävs bör du anlita en fackman som genomför besiktningen åt dig. Läs mer om felansvar – fastighet eller om felansvar – bostadsrätter.
Tänk på övriga utgifter i samband med köpet, så som:
Lagfartskostnad – 1,5% av köpeskillingen + 825 kr.
Pantbrevsavgift – 2% på beloppet för nya pantbrev (redan uttagna pantbrev följer fastigheten vid en försäljning.)
För ytterligare information titta under fliken ”Viktiga dokument” eller fråga din mäklare.