Till säljaren

Genom att studera marknaden en tid kan ni få en indikation av vad er bostad är värd. Det är trots det svårt att få en korrekt bild av bostadens värde. Kontakta oss så kommer vi hem till er och gör en kostnadsfri värdering utan att ni binder upp er för något!

Är det så att ni bestämt er för att sälja tar vi fram ett fastighetsutdrag från Lantmäteriet som innehåller uppgifter om er fastighet såsom taxeringsuppgifter, ägarförhållanden, pantbrev och servitut m.m. Vi kommer sedan hem till er och gör en värdering av bostaden, berättar mer utförligt om hur vi arbetar och vad vi kan erbjuda. Utifrån era behov och önskemål rekommenderar vi den bästa tänkbara lösningen för er.

När vi kommit överens om olika villkor som t.ex. tillträdesdatum, utgångspris och kostnader skriver vi ett uppdragsavtal. Vi gör en genomgång av bostaden och för ett detaljerat protokoll, beställer proffsfotografering och utifrån det gör vi en beskrivning med text och bilder av bostaden som vi kan visa upp för spekulanter och använda i marknadsföringen. Givetvis är ni med och bestämmer vad vi använder i marknadsföringen och innan vi börjar annonsera ska ni godkänna materialet. Anlitar ni oss så sker marknadsföringen på bred front med annons i Sydsvenskan, Skånskan, och i lokala tidningar. På internet syns er bostad på Hemnet.se,Bovision.se, Blocket.se, HittaHem.se och på Svenskbolig.dk.

Att också tänka på är att vid försäljningen ska det finnas en energideklaration för byggnaden som ej är äldre än 10 år. Läs mer om lagen om energideklaration.

Visningen är en mycket viktig del av försäljningsarbetet eftersom det är då mäklaren i de allra flesta fall hittar den blivande ägaren till er bostad. Det finns olika typer av visningar, personliga visningar eller öppna visningar där flera spekulanter kommer vid samma tillfälle.

Efter visningarna kontaktar vi spekulanterna och tar emot deras bud. Ni som säljare hålls hela tiden informerade om vad som händer. Läs mer om budgivning.

Som säljare har ni en upplysningsplikt vilket innebär att ni ska upplysa om de fel och brister som ni känner till. Genom att upplysa om dessa kan ni inte senare bli ersättningsskyldig för dem. Det finns dock inte någon generell upplysningsplikt motsvarande köparens undersökningsplikt. Det som avgör är om köparen hade kunnat upptäcka felet eller inte. Ni kan med andra ord bli ersättningsskyldiga för sådana fel som köparen inte kunnat upptäcka, så kallat ”dolda fel” även om ni själva inte kände till felet. Detta ansvar har du som säljare i 10 år från överlåtelsen. Läs mer om felansvar – fastighet eller om felansvar – bostadsrätter. Vi kan erbjuda ”dolda fel-försäkring”, för mer information kontakta mäklaren.

En försäljning av er bostad innebär en skattekonsekvens. Vid vinst innebär det en skatt på 22% av vinsten och vid förlust innebär det 15% skattereduktion av förlusten. Läs mer om beskattning.

För ytterligare information titta under fliken ”Viktiga dokument” eller kontakta din mäklare.

Viktiga dokument

Kontakta oss

Staffanstorp

Bråhögsplatsen 5
046 – 25 75 75

Malmö

Östergatan 2
040 – 21 81 81